Direktlänk till inlägg 12 mars 2013
Chili är ett samlingsnamn för en stor familj av frukter i olika styrkor. Först kommer paprikan som är den mildaste av chilisorter, många tusen där emellan, den starkaste uppmätta chilisort heter Trinidad morgua scorpion. Att som nybörjare starta med det starkaste är väl inte att remokendera om man inte vill imponera på sina nära o kära:-)
Chilins styrka kommer från ämnet Capsaisin som finns i alla sorter i olika mängd. Hettan mäts i den sk. Scoville-skalan. paprika ligger mellan 0-100 medan tex. jalapeneo ligger på 2-5000 på skalan. Vill man mot all förmodan dämpa styrkan ska man avlägsna frön och det vita fruktköttet i chilin. Regelbunden konsumtion sätter fart på matsmältningssystemet.
Ren Capsaisin ligger på 16 miljoner på Scovilleskalan. det rena estraktet finns att köpa i vissa butiker som specialiserat sig på chilisåser.
Har gått med i 2014 års Dorset Naga tävling som går ut på att man köper hem orginalfrön från odlaren, sår och sedan väljer ut en planta som ska vara med i tävlingen, den odlare som får mest frukt på sin planta vinner. Jasg kommer så minst fem frön o...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 | 13 |
14 |
15 | 16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
|||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||
|